Written by 12h03 Cultuur, Diversen

De eerste James Bond in de bioscoop

30 jaar zonder Terence Young, de vader van James Bond in de bioscoop.

In 2024 vieren we de 60ste verjaardag van de dood van Ian Fleming (1908-1964), de Britse auteur die het personage James Bond creëerde in 1953 in de eerste roman van de serie, Casino Royale.

Jules Gevaert

Terence Young, de regisseur van de allereerste James Bond voor het grote scherm met Dr. No, heeft een onuitwisbare stempel op de filmgeschiedenis gedrukt. Het was in 1962, en sindsdien is James Bond de held geworden van 25 films. Het iconische personage is gespeeld door zes acteurs gedurende zeven decennia. Onder hen speelde Sean Connery (1930-2020) voor het eerst de rol van James Bond in de bioscoop. De Duitse uitgever Taschen heeft gedetailleerd werk van 492 pagina’s over de film gepubliceerd, waarin de realisatie van Dr. No. Dit boek bevat 1 007 images en getuigenissen van de acteurs en de technische ploeg van die tijd. Hier zijn enkele van deze afbeeldingen in het huidige portfolio.

1. James Bond. Dr.No – Paul Duncan – Taschen.

2. Portret van Sean Connery in pak en stropdas, gefotografeerd op 12 maart 1962 door Bert Cann. Deze afbeelding diende als referentie voor het gezicht van James Bond op een poster getekend door Mitchell Hooks.

3. In deze repetitie van een scène rijdt Sean Connery in een Sunbeam Alpine op hoge snelheid terwijl hij wordt achtervolgd door een lijkwagen.

4. In de eerste gevechtsscène van Dr. No, gooit Sean Connery stuntman Bob Simmons, die een chauffeur dubbelde, in de madeliefjes. Deze scène is drie keer opgenomen, telkens met een nieuw kostuum.

5. Deze originele tekening, gebaseerd op een pose die oorspronkelijk door Mitchell Hooks werd getekend voor de Britse en Amerikaanse posters, werd vanaf 1963 gebruikt in Amerikaanse advertenties en merchandising.

Auteur

Visited 5 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close