Wandel door de steegjes, drink lokaal geproduceerde wijn, proef cicchetti,
verwonder u over de schilderijen van Tintoretto… Venetië biedt duizend-en-één genoegens.
Antonio Lucio Vivaldi werd in 1678 in Venetië geboren. Hij is verantwoordelijk voor een van de beroemdste vioolconcerten: De Vier Jaargetijden. Barokmuziek en een thema dat past bij een stad waar je in alle seizoenen van kunt genieten
Lente
De Biënnale voor Hedendaagse Kunst van 2024 onderzoekt de wereldwijde migratiecrisis. Ontdek de werken in het Arsenale en de Giardini.
Op gastronomisch gebied kunt u bij de Trattoria alla Maddalena op het eiland Mazzorbo de “moeche” (gefrituurde zachte krabben) en de “castraure” (kleine paarse artisjokken) proeven. Bezoek in Burano het kantmuseum en proef de “bussolai” koekjes van Carmelina Palmisano.
Voor een aperitief kunt u terecht bij Caffè Rosso op Campo Santa Margherita voor een spritz met Select-likeur, een likeur die in 1920 in Venetië is ontstaan.
Zomer
In de zomer worden in Venetië allerlei festivals georganiseerd, zoals het Feest van de Verlosser in juli met vuurwerk en de Regata Storica in september. Op het Lido komen de sterren samen voor het Mostra, het oudste filmfestival.
Geniet van het dolce vita door te zwemmen in het Lido en proef “tramezzini” bij de banketbakkerij Rosa Salva of bij de Bar Alla Toletta. Verken de “calle” van Venetië en neem de shuttleboot naar het Cipriani Hotel voor een negroni ter ere van Cate Blanchett.
Dineer bij Ristorante Oro, waar chef-kok Vania Ghedini verfijnde Italiaanse gerechten serveert, geïnspireerd door de Venetiaanse lagune en haar jeugdherinneringen.
VERDWAALD RIJDEN IN DE STRATEN VAN DE DOGENSTAD IS EEN ENORM GENOT.
Herfst
In de herfst is het rustiger in Venetië. Geniet in september van de druivenoogst op het eiland Saint-Érasme en bezoek de wijngaard Orto. In Venetië kunt u de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis verkennen.
Bezoek de Rialto-markt voor de nieuwste groenten en vis. Begin een “bacaro tour” om “cicchetti” (Venetiaanse tapas) te proeven bij All’Merca en All’Arco. Sluit af bij Cantina Do Mori voor een keur aan lekkernijen.
Voor een ontspannen maaltijd kunt u terecht bij Wildner aan de Riva degli Schiavoni. Hier geniet u van klassieke Venetiaanse gerechten met uitzicht op San Giorgio Maggiore.
Winter
De winter in Venetië staat in het teken van het beroemde carnaval, dat tien dagen voor Aswoensdag begint en eindigt op Vastenavond. Dit is uw kans om “fritole”, carnavalsdonuts, te proeven.
Warm op bij Caffè Florian op het San Marcoplein, een van de oudste koffiehuizen ter wereld. Bezoek de Scuola Grande di San Rocco en de Scuola Dalmata om de werken van Vittore Carpaccio te bewonderen.
Voor een maaltijd kunt u terecht bij het restaurant Local van Michelin-chef Salvatore Sodano, of bij Bacán van Marco Zambon en Silvia Rozas, voor Latijns-Amerikaanse gerechten geïnspireerd op Mexico en Peru.