Yutaka Kawano dans son atelier chez Mazda

Written by 15h25 Auto's, Cultuur

Japans handwerk: tussen traditie en moderniteit

Reis door het Japanse vakmanschap, waar eeuwenoude finesse samensmelt met de glans van modern desig…

Japan is bij uitstek het land waar traditie en avant-garde nauw met elkaar verweven zijn. Hoewel technologische innovaties er overvloedig zijn, blijven de oude ambachten krachtig aanwezig. Autofabrikant Mazda acht het een eer om ze te gebruiken en draagt zo bij aan hun behoud.

Jules Gevaert

Japan viert een ambacht waar traditie en innovatie samensmelten. Kimono’s, zwaarden en origami belichamen een cultureel erfgoed. De moderniteit neemt deze vakkennis over om eigentijdse producten te creëren. Issey Miyake gebruikt origami voor zijn collecties Pleats Please en Homme Plissé. Sori Yanagi combineert Japanse traditie en Westers design in zijn Butterfly kruk. Isamu Noguchi en Kiyoyuki “Ken” Okuyama integreren vakmanschap in hun verlichtings- en autocreates.

Leegte

Mazda, de autofabrikantgigant, omarmt traditioneel vakmanschap. De Kodo-filosofie leidt hun ontwerp, waarbij verleden en innovatie worden vermengd. Hiroyuki Murase van Suzusan heruitvindt de Shibori-ververij, wat wereldwijd design beïnvloedt. Zijn werken hebben iconen zoals Natalie Portman betoverd.

Man in een Mazda CX-30 (van achteren gezien)

Van voertuig naar tempel

Yutaka Kawano, een meester-takumi bij Mazda, transformeert concepten in metalen realiteiten. Zijn expertise strekt zich uit buiten Mazda, waarbij hij bijdraagt aan heilige projecten zoals de Daishoin-tempel.

Dieptewerk

Urushi, de Japanse lak, is een eeuwenoude kunst die duurzaamheid waardeert. Naoya Takayama en Mazda benutten deze techniek voor levendige autolakken. Takayama stelt voor om Urushi te experimenteren met soepkommen, voor een authentieke zintuiglijke ervaring.

Yutaka Kawano in zijn atelier bij Mazda
Visited 26 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close