Geschreven door 11h56 Cultuur

Oostende en de kursaal, 70 jaar geschiedenis

Kursaal van Oostende: waar kunst en geschiedenis elkaar ontmoeten

Koninklijk, de badplaats Oostende barst van de architecturale parels, waarvan het Kursaal de kroonjuweel is Vanaf de ingang valt de resoluut moderne stijl van het door Léon Stynen ontworpen gebouw direct op Naarmate de 70e verjaardag nadert, zijn de kunstwerken daar gerestaureerd

Veerle Windels

Onmisbare kunst

Els Degryse, ervaren gids van het Kursaal van Oostende, onthult het boeiende verhaal van het standbeeld “Dikke Mathille” en het belang van kunst in de architectuur van Léon Stynen. Ondanks zijn bescheiden bekendheid is Stynen een pijler van het Belgische modernisme, hij heeft iconische gebouwen ontworpen en kunst geïntegreerd in zijn projecten, waarbij hij beweerde dat zonder kunst er geen Kursaal zou zijn.

Een vrouwelijk gebouw

De architect Léon Stynen, beïnvloed door Le Corbusier, heeft het Kursaal van Oostende ontworpen met een focus op transparantie en licht.

Met gebruik van beton en aluminium heeft hij een elegant en open ruimte gecreëerd die uitkijkt op de zee, wat een moderne en subtiele esthetiek weerspiegelt.

Zijn werk, hoewel minder bekend, belichaamt de geest van het Bauhaus en blijft een getuigenis van zijn geïntegreerde benadering van architectuur.

De vrienden van de Cambre

Léon Stynen, directeur van La Cambre en architect van het Kursaal van Oostende, heeft samengewerkt met gerenommeerde kunstenaars.

Hun werken, geïntegreerd in de architectuur, weerspiegelen een harmonie tussen kunst en ruimte, waarbij ze de zee en haar mysteries oproepen.

Deze artistieke creaties, hoewel vandaag minder bekend, hebben hun tijdperk gemarkeerd en blijven het Belgische culturele erfgoed verrijken.

©Filip Dujardin
©Damon De Backer

Het fresco van Delvaux

Het schat van het Kursaal, is gecreëerd door de kunstenaar en zijn leerlingen, weerspiegelt passie en toewijding. Het Kursaal, ooit een casino, is nu een levendig cultureel centrum, getuigt van de veerkracht en het herstel van het Belgische artistieke erfgoed, ondanks de uitdagingen van tijd en geschiedenis.

Visited 32 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close