Written by 13h16 Cultuur

Matisse in Chine

L’UCCA, waar de Chinese hedendaagse kunst de tijd en de politiek trotseert.

Tijdens de sluiting van het Matisse Museum in Cateau-Cambrésis, verhuist de collectie naar het UCCA in Peking en Shanghai. Het UCCA wordt beschouwd als het meest prestigieuze centrum voor moderne en hedendaagse kunst in Azië. Het is opgericht door de Belg Guy Ullens en zijn overleden vrouw, Mimi.

Ben Herreman
©UCCA

De tentoonstelling “Matisse by Matisse” in het UCCA in Peking viert het werk van de Franse meester, en biedt een unieke onderdompeling in zijn kunst tot in Shanghai. Het versterkt de band tussen Europese kunst en het hedendaagse China.

Vermoord door haar stiefzoon

Het UCCA, opgericht door Guy en Mimi Ullens, herbergt de grootste collectie van hedendaagse Chinese kunst. Een plaats van cultuur en geschiedenis, weerspiegeling van de visie en het succes van de Ullens, ondanks persoonlijke tragedies.

“Mijn standpunt over censuur is altijd geweest: ze mogen dan wel nee zeggen, blijf aandringen!”
Philip Tinari

©Musée Départemental Matisse / Philip Bernard
©Musée Départemental Matisse / Philip Bernard

Operatie « UCCA 2.0 »

Het UCCA, onder leiding van Philip Tinari, heeft zich gevestigd als een pionier van hedendaagse kunst in China, het bevorderen van culturele dialoog en het presenteren van invloedrijke tentoonstellingen die jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekken.

©UCCA

Grote stap voorwaarts

Het UCCA, nieuw leven ingeblazen door Philip Tinari, is uitgegroeid tot een gerenommeerd centrum voor hedendaagse kunst, met innovatieve ruimtes zoals UCCA Dune en UCCA Edge, die de artistieke evolutie en het nieuwe tijdperk van China weerspiegelen.

Jeugdbeleid

Ondanks de politieke uitdagingen blijft het UCCA een bolwerk van hedendaagse kunst in China, dat een jonge generatie aantrekt die hongerig is naar cultuur en vrije artistieke expressie.

Guy en Mimi Ullens
Hadden de meeste
Grote collectie
van hedendaagse kunst
van hedendaagse Chinese kunst in de wereld.

©Belga Photo Dirk Waem

Auteur

Visited 14 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close